Liever geen vaste tafelindeling? 5 tips voor jou!

Een van de moeilijkste knopen om door te hakken die ik vaak zie bij koppels, is de vraag of je wél of net niét voor een vaste tafelindeling kiest. Een tafelindeling is het systeem waarbij jullie bepalen welke gast waar zal zitten, aan welke tafel of zelfs precies op welke stoel.

Persoonlijk hou ik wel van een tafelindeling en ik zal dit ook vaak adviseren, om verschillende redenen. Een beetje ‘sociale structuur’ is fijn voor je gasten, en met de juiste combinaties van mensen kan iedereen aangenaam en gezellig tafelen.

Maar misschien vind jij het net geen leuk idee om je gasten een vaste plek toe te wijzen en wil je dat iedereen zelf mag kiezen waar hij of zij zit – en dat kan natuurlijk ook! Het is vooral JOUW feest en als jij liever de ‘keep it casual’ aanpak hanteert: doe dit alsjeblieft :) En in dat geval heb ik nog 5 tips voor je om ervoor te zorgen dat iedereen 100% comfortabel is:

#1 Voldoende zitplaatsen

Gouden regel: voorzie altijd en altijd en altijd genoeg zitplaatsen, zodat iedereen effectief kan zitten. (Heb ik het woord zitten al genoeg benadrukt? ;-)) Want ja, zelfs jonge mensen zijn soms moe na al een lange dag, en staan niet graag met een bord in hun hand te eten. Enige uitzondering op deze regel is een walking dinner, maar dit wordt door gasten dan ook vaak als vermoeiend ervaren, zeker als er daarna nog een dansfeest volgt. Iets om vooraf over na te denken dus!

#2 … en dan nóg wat extra zitplaatsen!

Voorzie méér plekken dan dat er gasten zijn. Waarom? Gasten komen meestal in groepjes. De kans is groot dat die vriendengroep van 4 die als laatste aankomt, zal moeten opsplitsen in 2 + 2 (of erger nog: 1 + 3) om andere tafels of zithoeken “op te vullen”. Of je eindigt met tafels voor 10 p. waar maar 4 gasten aan zitten, terwijl aan andere tafels een kliek van 15 bij elkaar gepropt zit. Voorzie dus variatie in de grootte van je tafels / zithoeken / …, en in totaal voor meer plekken dan gasten zodat er speelruimte is.

#3 Aandacht voor speciale gasten

Wees aandachtig voor oudere gasten of gasten die moeilijk te been zijn: zij hebben soms stress over het feit dat er geen plaats voorbehouden is, uit vrees dat ze dan bvb. ongemakkelijk zullen zitten. Voorzie eventueel voor deze mensen wél specifiek aangeduide plekjes.

#4 Kies het juiste meubilair

Let op de combinatie van je meubilair en het soort eten dat je serveert: lounges met chillywilly cosy wegzakzetels zijn top, maar net iets minder handig met een bord ribbekes met BBQ saus op je schoot ;-) Loungemeubilair voorzien als ‘eetplek’ kan prima, op voorwaarde dat je min of meer stevig kan zitten en er genoeg salon- / bijzettafeltjes zijn om borden en glazen weg te zetten.

#5 Wees extra attent

En tot slot: hou in het achterhoofd dat gasten het soms net fijn vinden om een vast plaatsje te krijgen. Zelf een plek zoeken is niet altijd leuk, zeker niet als je bijvoorbeeld weinig andere gasten kent of eerder teruggetrokken bent. (Vergelijk het met refter-drama’s in het middelbaar 😉) Wees dus extra attent voor je gasten!

Kiezen jullie voor een vaste tafelindeling of net volledig vrij?

Onthou: beide scenario’s zijn sowieso goed, zolang het maar past bij jullie en bij jullie dag!

Veel plezier en happy weddingplanning :)