Net verloofd: wat nu? 4 tips!

Net verloofd… en daar sta je dan! Voor jullie ligt een geweldig avontuur te wachten. Maar hoe begin je er in godsnaam aan?

Om jullie op weg te helpen deel ik hier mijn vier allerbeste tips om je trouwplanning mee te starten. Dat wil zeggen: deze to do’s tackle je als allereerste vóór je je enthousiast op de rest van de plannen stort. En nee, een trouwlocatie zoeken staat er niet bij! Deze dingen lijken zo evident, en toch worden ze al te vaak over het hoofd gezien. Dus zeker een blogpost waard!

#1 Geniet! 

Ja hoor, ook dàt is een to do die je als pasverloofd koppel op de agenda moet zetten :) Geniet geniet geniet. Van het feit dat je verloofd bent, dat jullie een super spannende stap gaan zetten. Doe maar rustig aan, er is tijd genoeg. En maak van deze gelukzalige periode gebruik om de juiste mensen in de juiste volgorde op de hoogte te brengen. Wat juist is, is voor iedereen anders. Maar bonus tip: de meeste ouders vinden het niet zo tof om de verloving van hun zoon/dochter op facebook te moeten vernemen.

#2 Keep it calm met Pinterest 

Het kan handig zijn om alvast een Pinterest-bord bij de hand te hebben voor toevallige inspiratie, of een andere plek waar je leuke ideeën kan verzamelen (hallo oldskool prikbord!). Maar begin vooral niet als een gek te scrollen en elke mooie foto lukraak te pinnen, want dat is de snelste weg om helemaal verloren te raken. Op dat bord ga je later nooit terugvinden wat je nodig hebt, en je ideeën gaan nu toch nog alle kanten uit. Beter is om eerst samen te brainstormen over jullie concept, en dan pas gericht ideeën te zoeken.

#3 Stel je trouw-parameters

Elke trouw is anders, en bij de volgende stap #4 mag je je helemaal laten gaan om een concept te bedenken dat bij jullie past. Maar stel eerst je “trouw-parameters”! Dit zijn een aantal grenzen of randvoorwaarden die cruciaal zijn voor jullie trouwdag en die de rest van de planning gaan bepalen. De parameters zijn:

Periode

Beslis in welke periode jullie – ongeveer – willen trouwen. Maakt het uit in welk seizoen? Dit jaar nog, of mag het nog even wachten? Hebben jullie een bijzondere datum in gedachten? Standaard “wedding checklists” in trouwmagazines gaan uit van een verloving van een jaar. Maar geloof me, in de praktijk is het vaak veel langer of net veel korter. Dus laat je niet gek maken door standaard lijstjes, en bepaal eerst wat júllie willen. Die planning past zichzelf daarna wel aan!

Budget

Maak een ruwe budgetindicatie. Belgen zijn meestal niet zo goed in praten over geld, vaak zelfs niet met onze eigen partner. Maar hoe je het ook draait of keert, trouwen kost geld. Een indicatie: gemiddeld geven we in Vlaanderen € 16.000 uit aan een trouwdag. Of het voor jullie dag meer of minder moet zijn, dat is up to you.

Aantal gasten

Bepaal het aantal gasten. En hou een reality check met jezelf of dat aantal gasten past bij het budget dat je voor ogen had. Als je 175 gasten wil uitnodigen voor een diner, moet je echt wel een groter budget voorzien dan voor een dansfeest voor 100 mensen. Wees ook eerlijk met jezelf en met elkaar: welke mensen wil je er écht bij, en bij welke gasten voel je je verplicht om ze uit te nodigen?

#4 Brainstorm over je wedding concept

Brainstorm over jullie wedding concept. Trouwen kan tegenwoordig in alle vormen en maten (en gelukkig maar!), dus schets eens kort samen hoe jullie het zien en wat het beste bij jullie past. Een weekend in het buitenland of een uitgebreide wedding brunch? Enkel een intieme ceremonie of een knalfeest met 250 gasten?

Je kan starten met deze vragen om je concept vorm te geven:

  • Welke onderdelen moeten zeker aan bod komen op jullie trouwdag? (Ceremonie, lunch, diner, feest, …)
  • Wat is jullie top 3 van prioriteiten?
  • Is er een thema of rode draad doorheen je trouwdag?

En pas als je deze stappen gezet hebt, mag je je helemaal in de trouwplanning storten! ;-)

Iedereen pakt het natuurlijk op zijn eigen manier aan. Maar uit ervaring weet ik dat de rest van de planning 100 x gemakkelijker loopt als je éérst de tijd neemt om samen rustig na te denken. Je kan gerichter zoeken en plannen, je moet minder bijsturen nadien, en je voelt je minder overweldigd.

Happy weddingplanning!