Trouw-thema vs thema-trouw

Waar denk je aan als ik “thema-trouw” zeg? Aan een sprookjesfeest waar iedereen verplicht verkleed komt als Disneyfiguur? Of een middeleeuws spektakel met als dresscode ‘maliënkolder’ en geroosterde haantjes op het menu?

Dat is een logische reactie! Ik zie veel mensen dan ook direct steigeren of panikeren als ik de woorden “thema” en “trouw” in 1 zin gebruik. Bijvoorbeeld als ik vraag: wat is het thema van jullie trouw? Dan denken mensen dus dat ze moeten antwoorden met “Disney” of “Middeleeuwen”.

Maar guess what: er zijn maar weinig koppels die effectief met zo’n thema willen trouwen. En dat is dus ook niet wat ik bedoel met die vraag ;-) Want een thema voor je trouw, dat is gewoon een super handige en fijne leidraad.

Wat bedoel ik dan met “trouw-thema”?

Een thema is niet meer of minder dan een rode draad. Een heel dun, of soms wat dikker, lijntje dat doorheen alle onderdeeltjes van jullie trouwdag loopt. Een thema kan zo eenvoudig en elegant zijn als een bepaalde kleur, of zelfs een textuur (bijvoorbeeld koper). Het kan een natuurelement zijn (zonnebloemen, de zee) of een subtiele verwijzing naar een gezamenlijke passie van jullie (muziek, reizen). Of een grafisch element of monogram dat je op verschillende plekken subtiel laat terugkomen, zoals Niels en Wouter hier deden met hun kroontjes:

Wat doe je met zo’n thema?

Go wild! Je kan spelen met het thema vanaf de save-the-date tot aan de bedankjes achteraf, van de aankleding van de feestlocatie tot een paar verwijzingen in jullie trouwceremonie. Zo uitgebreid of beperkt als je wil.

En zelfs als jij al vergevorderd bent in je trouwplannen en nu denkt “help, maar ik heb helemaal geen thema”: hoogstwaarschijnlijk heb je er toch eentje! Denk maar eens aan je trouwlocatie en aan de decoratie die je hebt uitgezocht: die passen waarschijnlijk bij elkaar. Vind de gemeenschappelijke kenmerken van je locatie en decoratie en je hebt… jawel, een thema :) En dit thema kan je nu nog verder doortrekken in andere onderdelen van je trouwdag.

Is een thema nodig?

Ja en nee.

Er zijn 1000 verschillende manieren om te trouwen en in essentie gaat het enkel om een belofte die jullie samen uitspreken, met wat gasten en eten en drinken erbij. Thema of niet: jullie zeggen JA tegen elkaar en dat maakt van die dag een trouwdag.

Maar als je er graag een memorabele dag van wil maken, als je het gevoel wil hebben dat alles ‘klopt’ en als je wil dat jullie gasten jullie volledig herkennen in die dag (genre “ooooh ja, dat is nu eens écht iets voor Sarah en Tom sé!”), dan is een thema onmisbaar.

Het zal jullie helpen om prioriteiten te stellen, knopen door te hakken, een locatie te vinden, en de 1001 grote en kleine keuzes te maken die doorgaans bij een trouwfeest komen kijken.

Dus gooi het eens om in je hoofd, en heb geen schrik van een thema!

Niet noodzakelijk een “thema-trouw”, maar wel een tof “trouw-thema”. De moeite waard om eens over te brainstormen met je lief :)

Happy weddingplanning!