Blog

Elopement of mini wedding: wat is het en waarom?

Wat is een elopement, mini- of microwedding? Er is nog helaas geen mooie Nederlandse vertaling, maar ze zijn wel razend populair. Het betekent trouwen op een super intieme manier, met enkel jullie tweetjes, of slechts een handvol getuigen erbij. In deze blog gaan we het hebben over deze alternatieve en intieme manieren om te trouwen.

Elopement

To elope (Eng.) betekent eigenlijk ‘schaken‘. Zoals vroeger, toen meisjes weggeschaakt werden om stiekem met hun lief te trouwen tegen de wil van hun ouders in. Tegenwoordig is een elopement een heel intiem trouwmoment waarbij enkel jullie twee aanwezig zijn, eventueel aangevuld met getuige(n), ceremoniebegeleider en/of fotograaf. Elopements spelen zich vaak (maar niet altijd) af in het buitenland en zijn vaak (maar niet altijd) stiekem – dat wil zeggen dat vrienden en familie niet op de hoogte zijn van jullie trouwplannen.

En laat je niet misleiden door de spectaculaire foto’s van elopements op Pinterest, waarop je koppels ziet die elkaar eeuwige trouw beloven op de top van de Himalaya. Elopen kan ook betekenen: gewoon op een blauwe maandag met z’n tweetjes naar het gemeentehuis, nadien een hele dag samen thuis chillen in pyjama, en klaar.

Mini- of micro wedding

Een mini of micro wedding is iets uitgebreider dan een elopement, met een gastenlijst tot ongeveer 50 personen. In vergelijking met een traditionele trouwdag is een mini of micro wedding nog steeds veel intiemer en persoonlijker. Er gaat vaak veel meer aandacht (en budget) naar de details, de aankleding, speciale verwennerijtjes voor de gasten,…

Minimony

Een minimony is een samentrekking van mini en ceremony: met andere woorden een mini-huwelijksceremonie. Mini betekent hier: enkel jullie tweetjes zijn aanwezig, plus getuigen, ceremoniemeester en eventueel een handvol gasten.

Het verschil tussen een minimony en een elopement is dat de term minimony enkel over de trouwceremonie gaat. Met een elopement bedoelen we de volledige trouwdag(en): niet enkel de (eventuele) ceremonie maar ook een diner, een bijzondere activiteit, …

Een minimony is een mooi compromis als het niet lukt of kan om momenteel een groot feest te geven: nu eerst een mini ceremonie onder jullie twee, daarna als het terug kan een uitgebreide ‘traditionele’ trouwdag met alles erop en eraan.

Is elopen wettelijk?

Heel eenvoudig: je huwelijk is wettig als je voor de wet trouwt :) In België is dit tot nog toe bijna altijd in het gemeentehuis van je woonplaats. (Al is er gelukkig verandering op komst en experimenteren sommige gemeenten al met alternatieve trouwlocaties en -momenten.)

In het buitenland kan je vaak wettig trouwen op een zelfgekozen locatie en met een zelfgekozen ambtenaar. Denk maar aan de wedding chapel in Las Vegas. Maar opgelet: dit huwelijk moet je nog wel registreren in België om ook hier wettelijk getrouwd te zijn.

En niks houdt je natuurlijk tegen om gewoon zelf een ceremonie te organiseren en dat jullie trouwdag te noemen, en op een ander moment officieel te trouwen!

Een mini wedding, iets voor jou?

Een mini wedding of elopement is ideaal voor jou in deze situaties:

  • Er zijn issues in je familie en je hebt geen zin in gedoe met de gastenlijst. Het is makkelijker om het gewoon onder jullie tweetjes te houden, in plaats van te moeten beslissen en bediscussiëren wie wel of niet kan komen.
  • Je houdt er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Het lijkt je vreselijk om een hele dag lang 100 paar ogen op je gericht te hebben.
  • Je droomt van een spectaculaire of avontuurlijke trouwdag, iets wat logistiek of budgettair niet haalbaar is met een grote gastenlijst.
  • Je hebt geen zin om veel te regelen en een eindeloos lange trouwdag in elkaar te puzzelen.
  • Je wil besparen en je trouwbudget zo laag mogelijk houden. (Maar opgelet: een mini wedding is niet altijd goedkoper!)

Meer tips en inspiratie ?