Blog

De voordelen van een first look op je trouwdag

Een first look is het moment waarop het bruidspaar elkaar voor het eerst ziet op hun trouwdag, nadat ze zich helemaal hebben opgetut en klaargemaakt voor de grote dag. Tegenwoordig is het een trend om zo’n first look als apart moment te organiseren aan het begin van de trouwdag. Dit biedt verschillende voordelen ten opzichte van de traditionele manier van elkaar voor het eerst zien tijdens de huwelijksceremonie. In deze blogpost bespreken we de drie belangrijkste voordelen van een aparte first look.

1. Een first look haalt de druk van de ketel

Wanneer je wacht tot de huwelijksceremonie om elkaar voor het eerst te zien, kan dit zorgen voor extra zenuwen en druk. Zelfs bij de meest koelbloedige bruid of bruidegom spelen de zenuwen parten als het écht zo ver is, en dat is maar normaal ook. Bovendien kan je niet wachten om te zien hoe je wederhelft-to-be gaat reageren op jouw trouwoutfit. Door een apart moment in te plannen om elkaar voor het eerst te zien vóór het “officiële” programma, kun je deze druk wegnemen. Zo kun je vervolgens relaxen en meer genieten van de ervaring.

Sta jij niet zo graag in de belangstelling? Ook dan raad ik een aparte first look zéker aan. Want het moment dat je je trouwceremonie binnen komt wandelen, is vaak al spannend genoeg. Als je je partner dan voordien al hebt kunnen zien, is er weer een stukje druk van de ketel weggehaald.

2. Een first look creëert extra tijd op je trouwdag

Een first look eerder op de dag organiseren, creëert dikwijls ook meer tijd in een dagplanning die waarschijnlijk al redelijk vol zit. Als je de first look als eerste doet, kan je bijvoorbeeld meteen daarna al foto’s met jullie twee gaan trekken in plaats van later bij de receptie (waarbij je dan waarschijnlijk je gasten moet achterlaten). Of je kan ervoor kiezen om samen een (half) uurtje quality time door te brengen voor de rest van het programma echt start.

Bijkomend voordeel: dat moment waarop je elkaar voor het eerst ziet op jullie trouwdag maakt wel wat emoties los. Als je daar wat tijd voorziet, kan je al even bekomen, mekaar eens goed vastpakken, bijpraten over hoe het klaarmaken is verlopen, hoe mooi jullie elkaar vinden,… Als je elkaar pas voor het eerst ziet bij de ceremonie, is daar (meestal) geen tijd voor.

3. Met een first look heb je een extra bijzonder moment op je trouwdag

Naast de praktische reden van extra tijd, zorgt een first look ook voor een extra bijzonder moment op jullie trouwdag – een moment dat je je waarschijnlijk nog jaren zult herinneren.

Ik hoor vaak (cliché maar waar: vooral van bruiden ;-)) dat ze schrik hebben dat hun intrede minder speciaal gaat zijn als hun partner haar al heeft gezien. De ooh- en aah-uitroepen van de gasten; het moment dat alle ogen op jou gericht zijn; en de enthousiaste blik van je aanstaande: dat wil je niet missen. Maar eigenlijk krijg je net een éxtra moment: ideaal dus voor zij die graag in de schijnwerpers staan. De first look met je partner is een intiem en emotioneel moment; het moment dat je de trouwceremonie binnenkomt is dan eerder het “formele” moment dat je deelt met jullie gasten. No worries, je gaat dus nog steeds die bijzondere intrede kunnen maken waarbij iedereen naar jou kijkt. En deze voelt echt niet minder speciaal als je partner je al gezien heeft!

Is een first look verplicht?

Is een first look verplicht? Natuurlijk niet! Er is namelijk nog een derde optie en dat is dat jullie je samen klaarmaken op dezelfde locatie, zonder specifiek first look-moment. Ook heel fijn, en meestal een stuk relaxter en zonder bijkomende logistiek. Gezellig samen in de badkamer, of gedeeltelijk samen en daarna elks apart je outfit aantrekken.

Wat ik in dit geval wel aanraad is om toch heel even, al is het een paar minuten, tijd te reserveren om elkaar uitgebreid te bewonderen nadat jullie klaar zijn. Want je klaarmaken om te gaan trouwen doe je niet elke dag, en de kans is groot dat jullie er allebei waanzinnig goed uit zien :) Geniet hier dan ook van, sta samen eens voor de spiegel, en pak mekaar vast. Deze dag gaat al zo snel voorbij vliegen. Elk moment dat je kan aangrijpen om even (letterlijk) stil te staan en alles in je op te nemen, is meegenomen en waardevol.

Conclusie: is een first look iets voor ons?

Hoewel de first look niet verplicht is op je trouwdag, kan het dus wel verschillende voordelen met zich meebrengen. Zo verlaagt het de druk, creëert het extra tijd en heb je een extra bijzonder moment op je trouwdag. Overweeg dus zeker eens om zo’n first look in te plannen op jullie speciale dag. Maar vooral: kies het scenario waar jullie je goed bij voelen – dan ga je ook het meeste genieten.

First look in beeld

Op de fotoreeks hieronder: verschillende opties en locaties voor een first look op een rijtje, bij acht verschillende koppels. Maar de stralende “wow gij ziet er goed uit”-blikken zijn telkens dezelfde – en dat is wat telt!

Meer tips en inspiratie ?